⟵ Înapoi la blog

Mandalele – calea către armonia interioară

22 October 2018

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Când am descoperit yoga am început să mă informez mai mult și despre diferite aspecte, ramuri, obiecte, simboluri. Și am ajuns și la mandale.

Ce sunt mandalele?

Ca termen general, mandala este o figură geometrică – pătrat sau cerc, abstractă și statică -, dar poate reprezenta și o imagine vie formată din obiecte sau ființe.

La nivelul practicilor yoga, mandala este un obiect suport pentru medițatie sau o imagine ce trebuie absorbită la nivel spiritual. Imaginea reflectată de mandală organizeză sau absoarbe energiile și forțele interioare ale iubitorilor și practicanților de yoga, punându-i în relație cu propria ființă.

Prin mandale suntem ajutați să conștientizăm prezentul, momentul – definește astfel conceptul de ”mindfulness”. În timpul meditației sau a claselor de yoga nu contează nici trecutul, nici viitorul, ci doar momentul în care ne aflăm, pe care îl trăim. Ceea ce lăsăm în urma noastră este efemer, ceea ce ne așteaptă este incert, de aceea trebuie să oferim spiritului nostru cea mai frumoasă experiență pe care o putem trăi: viața de azi, momentul prezent.

Cu ajutorul mandalelor și a meditației ne putem disciplina să fim deschiși, îndrăzneți și optimiști în dorința de a experimenta viața. Nimic nu este mai important decât puterea prezentului, a ceea ce putem fi azi.

Vă așteptăm la clasele de yoga și de meditație din cadrul Bodhi Studio pentru o călătorie spirituală în adâncul ființei noastre, pentru a ne înțelege, a ne ierta și a învăța, în final, să ne trăim frumos.

P.S. Mi s-a părut foarte interesant faptul că în gândirea occidentală introducerea conceptului de mandală a fost opera lui Karl Jung, psihanalistul elvețian. Acesta a observat în cursul cercetărilor sale că motivul cercului apărea în mod spontan, iar aceste reprezentări reflectau starea sa interioară și mai apoi a proprilor pacienți. Folosea terapia desenelor în momente intense de dezvoltare personală atunci când la nivelul psihicului apărea o profundă reechilibrare. Jung considera că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de venerație față de viață.

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Despre yoga și noi începuturi – articol colectiv

Despre yoga și noi începuturi – articol colectiv

22 Dec, 14:25

După cum bine știm, fiecare lucru are un început. Fiecare pasiune sau mod de viață își are rădăcinile într-un moment al vieții noastre în care ceva în noi se schimbă, evoluează. Ne aflăm într-un moment minunat, în care tragem linie. La sfârșit de 2018 ne bucurăm de reușite, învățăm din greșeli și ne construim noi rezoluții pentru un an proaspăt.

Citește tot articolul »
Women's Yoga Circle cu Dana Nedelcu

Women's Yoga Circle cu Dana Nedelcu

9 Aug, 12:54

Duminică, 5 august, odată ce soarele a binevoit să reapară permanent în zilele noastre de vară, fără nicio urmă de ploaie care să ne întunece sufletele, la Bodhi Studio, nici prea de dimineață, nici prea târziu, a avut loc o întâlnire minunată coordonată Dana Nedelcu intitulată Women Yoga Circle.

Citește tot articolul »
Bun-venit, Toamnă! Hai la yoga!

Bun-venit, Toamnă! Hai la yoga!

10 Sep, 15:30

Seri mai răcoroase, soarele parcă nu mai arde la fel ca luna trecută, o gecuță, o bluză cu mânecă lungă. Încet-încet parcă începe să se schimbe ceva. Simțiți și voi, nu? Ce-ar fi dacă nu am lăsa această schimbare doar pe seama vremii, a anotimpurilor și am adopta-o și noi în viețile noastre de zi cu zi? Te provocăm! Apropo de asta – următoarea Yoga Challenge este la început de octombrie. Fii pe fază!

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru