Turmericul (Curcum longa) este una dintre numeroasele specii de curcumă. În limba română el este cunoscut ca zerdiceaf, deși numele de turmeric a devenit foarte popular și în țara noastră.
Ce este curcuminul?
Curcuminul este principala substanța activă care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric. Această substanță ajunge în pudra de turmeric într-o proporție de 2,5 până la 4% și a fost studiată în mod intens pentru proprietățile sale de luptă împotriva afecțiunilor. În timp ce multe dintre aceste studii s-au concentrat pe suplimentele alimentare, fie că sunt pudre sau tablete, sau extracte utilizate în tehnicile terapeutice sau în stilul alimentar de zi cu zi.
Ce gust are turmericul?
Turmericul are o aromă intensă și ușor amăruie și de aceea este recomandată folosirea lui cu moderație. Poate fi utilizat și pe post de colorant alimentar, dând alimentelor o culoare galben-aurie foarte plăcută.
Condiment obținut din curcumă, turmericul oferă mâncării un gust particular, ușor fierbinte-picant, iar denumirea de turmeric se crede că provine din limba franceză, mai precis din combinația de cuvinte „terre-merite” – meritul pământului.
Dar să vedem câteva dintre efectele turmericului asupra sănătății și a stării de bine:
- Turmericul este o armă puternică împotriva inflamațiilor - Inflamațiile sunt rădăcinile în multe probleme de sănătate precum cele metabolice, cardiace sau chiar cancerul. În plus, s-a demonstrat că inflamațiile joacă un rol mare în declinul cognitiv. Turmericul are un efect puternic anti-inflamator și merge de minune drept dressing pentru salate, amestecat în sosul de paste, tahini, oțet de cidru de mere.
- Proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, de accea turmericul este considerat un aliat al organismului în lupta cu tusea, răceala sau gripa. De asemenea, turmericul contribuie la susținerea sistemului imunitar.
- Turmericul îmbunătățește digestia și reduce simptomele balonării. De asemenea, există studii de spcialitate care susțin că acesta este indicat în tratamentul gastritei sau a durerilor de stomac.
- Numit deseori „secretul estetic al pielii tinere”, curcuma îți poate oferi un ajutor atunci când vine vorba de sănătatea dinților și a gingiilor. Studii diverse indică faptul că turmericul are un efect pozitiv asupra inflamațiilor gingivale, te poate ajuta să scapi de durerile dentare, dar și să ai dinți mai albi.
- Turmericul joacă un rol vital și în îmbunătățirea sănătății pielii tale. Antioxidanții din turmeric acționează ca un agent de întinerire a pielii obosite, ajutând-o să îți păstreze luminozitatea și nivelul normal al pH-lui. Mai mult, turmericul stimulează circulația sângelui, deci îți poate oferi o mână de ajutor în vederea reducerii cearcănelor și a inflamațiilor faciale.
Te-am făcut curios/curioasă? Informează-te mai mult în ceea ce privește efectele minunate ale turmericului și bucură-te de tot ajutorul pe care ți-l poate oferi!
Articol realizat de Mădălina Haiducu.