Meditația este o practică personală ale cărei rezultate le vei observa de îndată ce o integrezi în viata de zi cu zi. Te vei simți echilibrat, mai puțin stresat, mult mai prezent și atent. În stadiul incipient al practicii mulți dintre noi ne simțim blocați, încercând să facem lucrurile cât mai bine.
Nu există o singură metodă de a face “lucrurile bine” și sunt câteva mituri și idei preconcepute despre meditație. Iată câteva mai jos:
Exista o singură cale de a medita
Dacă ar fi fost o singură cale de a medita, atunci meditația nu ar fi atât de răspândită precum este azi. Sunt câteva stiluri și tehnici de meditație din care poți alege, precum “walking meditation”, meditația creativă, meditația centrată pe un singur obiect, “lovingkindness meditation”.
Caută un profesor ce te poate ghida spre practica de meditație și nu îți fie teamă să pui întrebări.
Trebuie să îți golești mintea pentru a medita
Cheia nu este să îți golești mintea și să îți blochezi gândurile, ci să lasi gândurile să vină și să treacă. Cu toții avem gânduri în timpul meditației, însă meditația este o oportunitate de a antrena mintea pentru a nu se lăsa pierdută în gânduri.
Meditația poate fi descrisă ca observare. Fie că ne concentrăm asupra mediului înconjurător, a respirației, meditația este o oportunitate de a observa gândurile ce trec prin minte fără să ne atasăm de ele.
Pentru a medita ai nevoie de ore întregi de practică
Anumiți practicanți, meditează ore în șir, cum este cazul în meditația Vipassana. Deși acest lucru este de admirat putem integra meditația la stilul nostru de viată printr-o practică de zece minute zilnic, precum observarea respirației. În general este mult mai benefic să medităm mai des pentru perioade scurte de timp, decât să medităm sporadic.
Rezultate rapide
Mulți oameni încep practica meditației așteptând rezultate rapide. Deși este adevărat că meditația aduce o stare de pace interioară, cei ce studiază arta meditației pot practica ani de zile până să aibă rezultate considerabile.
Progresul în meditație înseamnă multă practică și răbdare.
Meditația este o practică religioasă
Meditația poate fi un lucru spiritual și desi se găsește în numeroase religii ale lumii precum: Buddhism, Jaininsm, Hinduism și chiar în Creștinism, nu trebuie sa fii religios sau spiritual pentru a practica meditația.
Meditația nu este o practică dogmatică.
Fie că practica ta de meditație să dureze o viața și să nu uiți că ești întotdeauna exact acolo unde trebuie sa fii.