⟵ Înapoi la blog

Cele mai importante 5 simblouri din yoga

02 July 2019

Conform dicționarului explicativ, cuvântul simbol este un semn, obiect sau o imagine reprezintă indirect (în mod convențional sau în virtutea unei corespondențe analogice) un obiect, o ființă, o noțiune, o idee, o însușire sau un sentiment.   

Cele mai cunoscute simboluri asociate cu practica yoga sunt lotușii, Buddha, mandalele, statuetele cu zeități sau desenele complexe și întortocheate menite să transmită un anumit mesaj. Dar le cunoaștem în realitate adevăratele semnificații? Haideți să aflăm împreună care sunt cele mai importante simboluri din yoga și ce înseamnă ele.

1. AUM sau OM

Acest sunet este considerat sunetul universului, a vibrației sale originale care reprezintă un proces întreg, complet: In  buddhism, hinduism si jainism, “AUM” este considerat sunetul ce a dat nastere creatiei Universului. Este cea mai cunoscuta mantra, despre care se spune ca o purtam cu totii in interior; in momentul in care este rostita (mental), in meditatie, instaleaza rapid starea de relaxare mentala. Este folosita in special de teacherii de yoga, atat in timpul claselor, cat si dupa, pentru purificarea corpului fizic si energetinașterea, moartea și renașterea.

Așa cum am vorbit și în articolul despre mantre și cum ne pot ajuta ele în viața cotidiană, această mantră are o rezonanță armonică cu universul - acest lucru fiind un fapt științific. În buddhism, hinduism și jainism, AUM este considerat sunetul ce a dat naștere creației Universului.

Această mantra este în fiecare dintre noi, iar atunci când este rostită la nivel mental - în special în timpul meditației - ajută la eliminarea anxietății și la introducerea sentimentului de relaxare. Mantra AUM este des folosită la începutul, în timpul claselor de yoga, dar și la finalul acestora pentru ca toți participanții să fie purificați fizic și energetic.

2. Buddha

Numele de Buddha înseamnă „cel treaz”, iarchipul său este unul dintre cele mai prezente simboluri din yoga. 

Buddha s-a născut în Nepal, aproximativ în jurul anului 600 î. Hr. într-o familie regală, sub numele de Siddharta Grautaa. Situația vieții sale a fost, astfel, una privilegiată până în momentul în care acesta a decis să se retragă din viața publicului și să își ducă existența în afara regatului, îmbrățișând greutățile vieții simple.

Dorința sa era accea de a aprofunda parcursul existenței umană și de descoperire a unor modalități prin care suferința spirituală să fie înțeleasă, acceptată și ulterior eliminată din viața oamenilor. Buddha a călătorit prin lume, a oferit învățături, a meditat, a postit și a dus o viață austeră.

Și totuși, în acest parcurs nu a găsit ceea ce căuta, și anume să înțeleagă scopul existenței. Asta până când s-a așezat pentru a medita sub copacul Bo, un smochin sacru din Bodh Gaya. Aici a cunoscut iluminarea și a avut o viziune în car ei s-au aratat natura luminii și modul în care puteau fi învinse suferințele și opresiunile. În următorii 45 de ani, Buddha a călătorit și a propovăduit învățăturile sale, punând bazele primei religii mondiale ce avea să se răspândească dincolo de societatea în care s-a născut.

Statuia lui Buddha, pe lângă faptul că este un obiect sacru, ne inspiră și ne amintește importanța lucrului continuu asupra stărilor noastre mentale negative - calmarea și îmblânzirea acestora -, direct proporțional cu dezvoltarea celor pozitive.

Înțelegerea minții și a sufletului nostru poate conduce la acțiuni mentale, verbale și fizice pozitive și la îmblânzirea celor negative. Persoanele care au curajul de a porni pe acest lucru - studiu, practică și meditație - vor reuși, în final, să dobândească mijloacele necesare pentru dobândirea fericirii și a păcii interioare.

3. Hamsa

Acest simbol este originar din Orientul Mijlociu. În cultura musulmană este cunoscut drept Mâna lui Fatima, iar printre creștini drept Mâna Maicii Domnului. 

Acest simbol reunește de fapt trei simboluri distincte: cifra 5, ochiul și mâna, toate având rol de protecție împotriva tuturor energiilor negative. Despre cifra 5 știm cu toții că este simbolul echilibrului, ochiul alungă energiile negative, iar mâna este simbolul puterii divine omniprezente.

Poziționată cu degetele îndreptate spre cer, Hamsa simbolizează protecția și stoparea tuturor spiritelor rele. Cu degetele îndreptate spre sol, hamsa simbolizează bunătatea și binecuvântarea divinității care coboară spre locul în care este plasată.

Acest simbol este des întâlnit într-un spațiu de meditație sau într-un studio de yoga pentru a oferi protecție și pace tuturor celor care participă la clasele organizate în aceste locuri.

4. Floarea de lotus

Această floare reprezintă, în cultura hindusă și buddhistă, unul dintre cele mai puternice simboluri spirituale. Originar din Asia de Sud și Australia lotusul este floarea națională a Indiei, fiind prezent în mitologia și artele antice ale acestei țări.

Biologia plantei îi oferă de fapt însemnătatea spirituală - lotusul înrădăcinat puternic în adâncimile lacurilor și iazurilor, în nămol, însă atunci când înflorește și iese la lumină, își împrăștie semințele în jurul său.

Design-ul acestei flori este într-o armonie perfectă cu condiția umană: deși rădăcinile sale se află în adâncime, în cele mai murdare ape, lotusul dă naștere celei mai frumoase și rafinate flori din lume. Astfel, buddhiștii apreciază faptul că fiecare persoană deține potențialul de a deveni o ființă perfectă, iluminată, capabilă să renască de mii de ori până va reuși să atingă Nirvana - cea mai înaltă stare de conștiință pe care o putem accesa. Momentul în care Nirvana este atinsă este asemănată cu înflorirea lotusului: ca oameni putem trece cu vine peste toate încercările vieții, iar aceste lecții ne ajută să înflorim și să atingem perfecțiunea.

În practica yoga, fiecare chakra sau centru energetic este reprezentat de către un lotus diferit ca număr de petale și de culoare. Poți afla mai multe despre chakre AICI.

5. Namaste

Namasakra sau anjali mudra este unul dintre cele mai comune forme de salut de pe continentul asiatic, fiind extrem de popular printre practicanții de yoga. Acest salut se traduce, la modul cel mai simplu, prin mă înclin ție, te înclini mie. Într-un sens mai profund, acest salut semnifică renunțarea la orgoliu și respectul reciproc.

Acest salut deschide și închide o clasă de yoga, fiind o invitație și totodată un simbol al recunoștinței dintre profesor și participant, exprimând prin împreunarea palmelor și a capului ușor înclinat că mințile și spiritele s-au conectat profund și că s-a realizat o deschidere pentru a oferi tot ceea ce este mai prețios: dragoste, prietenie, respect, pace și onoare - toate calitățile care oferă echilibru unui om și care îl conectează cu divinitatea.

Te așteptăm cu mult drag la clasele noastre de yoga - poți vedea programul complet AICI - pentru a te redescoperi, pentru a-ți găsi echilibrul interior și pentru a te simți mai bine în pielea ta. Namaste! 

 

Articol realizat de Mădălina Haiducu

 

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Yoga pentru copii și familie

Yoga pentru copii și familie

5 Feb, 16:14

Dacă încă nu v-ați hotărât dacă să veniți cu copilul vostru la o clasă de yoga, poate vă putem ajuta noi. Yoga este benefică pentru copii în multe feluri și de aceea v-am făcut o listă cu câteva beneficii ale practicii.

Citește tot articolul »
Turmericul – beneficiile consumului acestui condiment minune

Turmericul – beneficiile consumului acestui condiment minune

15 Oct, 14:35

Turmericul este o plantă cu un efect puternic anti-inflamator ce este utilizat de secore pentru a trata o varietate de afecțiuni. Această rădăcină, înrudită cu ghimbirul, este originară din Asia de S-E și este deseori cunoscut și sub numele de șafronul indian datorită culorii sale galbene intense și spectaculoase. Mai mult, turmericul este folosit pentru a da culoarea galbenă pudrei de curry.

Citește tot articolul »
Ce este „Vinyasa Yoga”?

Ce este „Vinyasa Yoga”?

3 Dec, 11:44

Cuvântul ”Vinyasa” poate fi tradus drept ”a aranja ceva într-un mod special” - în acest caz postările specifice unei clase de yoga. În clasele de Vinyasa, participanții își coordonează mișcările cu respirația trecând dintr-o postură în alta. Natura acestui tip de yoga te ajută să îți dezvolți un echilibru corporal și este benefică pentru întărirea musculaturii.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru