În esență, conceptul de karma înseamnă acțiune. Astfel, yoginii îl explică prin exemplul unui obiect aruncat în vid. Orice ai arunca în acest mediu se va întoarce în final la tine cu un impuls egal cu cel folosit de tine pentru a arunca. Orice energie, orice acțiune aruncăm în acest vid al Universului în care nimic nu se pierde, ci totul se transformă, ni se va întoarce în cele din urmă egal și în aceeași formă la noi, la cei care am inițiat acțiunea, cei care am eliberat energia.
Mulți dintre noi uităm, atât pe noi, cât și propriile acțiuni. Uitarea este ”vinovată” pentru toate întrebările de genul ”de ce mi se întâmplă acest lucru?”, ”de ce simt acest lucru?”, ”de ce trec prin toate aceste stări?”.
Totuși, efectul acțiunilor din trecut se poate manifesta atât în viața actuală, alteori poate rezona cu o viață viitoare atunci când condițiile sunt propice. Dar chiar dacă se manifestă în viața actuală, cu siguranță noi vom fi uitat de mult acțiunea respectivă, care se întoarce la noi. Mai mult, ne este foarte greu să conectăm acțiunile de reacțiuni, deoarece legăturile nu sunt doar la nivel fizic.
Să nu ne speriem totuși! :)
Karma nu este neapărat ceva rău. Nu are decât o legătură slabă cu ideea creștină de ”pacat”. Karma nu este o pedeapsă. Se traduce simplu prin legea firii unde ceea ce semeni, asta culegi. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine – ceea ce cu toții ne dorim -, dar să nu uităm și de cele rele. Până la urmă sunt tot ale noastre, nu?
De aceea, trebuie să conștientizăm în fiecare clipă unde ne aflăm, ce proiectăm, cum ne raportăm la viață și la cei din jur. Să credem în bunătate și liniște, să (ne) iubim și să respirăm magia și energia vieții. În final, bumerangul numit karma se va întoarce. Pozitiv sau negativ rămâne la latitudinea noastră. Namaste!
Un articol de Mădălina Haiducu