⟵ Înapoi la blog

Ce sunt fasciile și cum reducem tensiunea de la nivelul lor

10 May 2019

Când pășești pe salteaua de yoga îți vin în minte tot felul de lucruri, nu-i așa? Mușchii, articulațiile, posturile, ce să mănânci în seara respectivă, cu cine să vorbești. Cam acestea sunt subiectele mari de pe lista ta de lucruri de gândit, nu?  Ne gândim la corpul nostru în deplinătatea lui sau, în cele mai dese cazuri, la durerile lui. Stomacul, ficatul, rinichii și așa mai departe. Totuși, nu ne gândim niciodată la fascii sau la sistemul conjunctiv. Noi ne-am propus să discutăm acest subiect - să clarificăm ce sunt fasciile, cum funcționează și unde se localizează și multe alte informații supriză. Să începem!

Ce sunt fasciile?

Fasciile sunt țesuturi moi, prezente în întreg organismul uman, care îmbracă mușcii și fiecare organ în parte. Privite la microscop, fasciile se aseamănă cu o pânză de păianjen foarte densă, fiind foarte flexibilă la un corp sănătos.

Considerată un țesut moale, fascia este alcătuită, în proporții variabile în funcție de țesut și de starea lui, din:

  • colagen (care oferă rezistență)
  • elastină (oferă flexibilitate și elasticitate)
  • polizaharide și reticulină (captează apa)

Fascia intră în alcătuirea fiecărei structuri din corpul uman (țesături, organe, vase de sânge, nervi, etc) și afectează (pozitiv sau negativ – în funcție de starea în care se prezintă) toate mișcările noastre, de la cele mai moi, la cele mai puternice. Totul este conectat în întregul corp, astfel încât atunci când o zonă este strânsă, ea poate fi reflectată într-o serie de alte zone. Spre deosebire de mușchii tăi, fascia nu răspune la mișcări sau la stimuli întinzându-se.

Din cauza unui cumul de factori, a stilului de viață – precum statul în poziție de șezut pe o perioadă lungă, o postură deficitară sau tensiune la nivelul corpului cauzate de stres, fasciile pot începe să se lipească între ele limitând astfel mișcarea întregului trup. Aici intervin clasele de yoga dedicate fasciilor - mișcările dintr-o clasă de yoga vor ajuta la hidratarea și eliberarea straturilor mai superficiale ale fasciilor, relaxarea acestora și, prin urmare, o stare de bine generală.

Ce probleme apar când fascia este afectată?

Când fascia este afectată, aceasta poate deveni prea încordată şi poate cauza o serie de probleme precum:

  • dureri de cap
  • dureri de muşchi
  • dureri de spate
  • dificultăţi de respiraţie
  • postura defectuoasă
  • spasticitate

Trei dintre metodele cu care putem lucra pentru a reduce durerea și tensiunea de la nivelul fasciilor, dar și pentru a crește tensiunea și deschiderea acestora.

Yin Yoga

Una dintre cele mai simple metode de a începe detensionarea fasciilor este practica yin yoga. Acest stil de yoga este unul foarte lent și liniștit în care posturile sunt efectuate, de obicei, pe salteaua de yoga. Participanții rămân pentru o perioadă în posturile respective încercând să se relaxeze, să respire și să își detensioneze corpul. De obicei, fiecărei postări i se dedică între 3 și 5 minute.

Acest stil de yoga consistă în stretching-ul întregului corp și, automat, în susținerea lui în această mișcare. Prin aceste mișcări îți lucrezi aproximativ 70% din abilitatea corpului tău, permițând acestor mișcări de lungă durată să treacă prin mușchi și prin țesutul de fascii. Acest lucru permite deschiderea, deblocarea și mobilitatea fasciilor și, prin urmare, a întregului corp.

Auto-masaj

Când vine vorba de fascii, uneori este nevoie de o activitate mai bine orientată și concentrată pe zonele în care există tensiuni și probleme. În plus, față de practicile yoga, se pot utiliza o varietate de instrumente pentru a te ajuta să eliberezi fasciile lipite sau încordate. Aceste instrumete pot fi utilizate chiar și acasă, dar, în prezența unui profesor, acestea pot fi manevrate într-un climant mai sigur.

Instrumentele utilizate pentru atuo-masaj pot fi role de spumă, mingi de tenis sau de baseball, deoarece imită aceeași densitate ca fasciile, ceea ce înseamnă că se deplasează odată cu tine și astfel nu dăunează țesutului tău.

Auto-masajul este o modalitate foarte sigură de a-ți debloca și detensiona fasciile, deoarece poți ajunge foarte specific la zonele pe care le vizezi. Prin această tehnică vei simți imediat cum tot corpul se eliberează și se relaxează.

Terapia mio-fascială

Atunci când tensiunea la nivelul fasciilor este persistentă sau când apar condiții mai grave, terapia mio-fascială poate fi cu adevărat benefică. Această terapie intervine atunci când există o mobilitate redusă, o recuperare după leziuni sau o durere constant la nivelul țesuturilor moi. Tratamentul are un impact destul de scăzut, deoarece mișcările mici cu care este efectuat pot avea un impact mare asupra țesutului fasciei. Acesta constă, de obicei, într-o presiune ușoară sau o sarcină scăzută susținută în zonele cu probleme.

Vă așteptăm cu drag la clasele de yoga dedicate eliberării și detensionării fasciilor din cadrul Bodhi Studio - https://www.facebook.com/events/261349348127620/. Pentru a reuși să te simți mai bine în propria piele, pentru a scăpa de dureri și pentru a te relaxa. Ai grijă și de tine. Iubește-te. 

 

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

 

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Ce este „Vinyasa Yoga”?

Ce este „Vinyasa Yoga”?

3 Dec, 11:44

Cuvântul ”Vinyasa” poate fi tradus drept ”a aranja ceva într-un mod special” - în acest caz postările specifice unei clase de yoga. În clasele de Vinyasa, participanții își coordonează mișcările cu respirația trecând dintr-o postură în alta. Natura acestui tip de yoga te ajută să îți dezvolți un echilibru corporal și este benefică pentru întărirea musculaturii.

Citește tot articolul »
5 mituri despre meditație

5 mituri despre meditație

24 Oct, 11:12

Meditația este o practică personală ale cărei rezultate le vei observa de îndată ce o integrezi în viata de zi cu zi. Te vei simți echilibrat, mai puțin stresat, mult mai prezent și atent. În stadiul incipient al practicii mulți dintre noi ne simțim blocați, încercând să facem lucrurile cât mai bine.

Citește tot articolul »
Rishikesh - capitala internațională a yoga

Rishikesh - capitala internațională a yoga

17 Apr, 19:07

Ești pasionat de yoga? Ești începător sau cunoști de mult timp această practică? Oricum ar fi, este perfect. Ești binevenit să împărtășești cu noi misterele acestei practici. Astăzi îți vom povesti despre orașul Rishikesh.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru