1. Pot practica yoga dacă nu sunt flexibil?
Dacă ai un corp mai puțin flexibil, recomandarea noastră este să practici yoga tocmai din acest motiv. Yoga te ajută să îți dobândești flexibilitatea, să îți relaxezi corpul, dar are și beneficii foarte mari asupra minții tale. Așa cum corpul își poate dobândi flexiblitatea în timp, printr-o practică constantă, la fel și mintea ta poate deveni mai flexibilă. Hai la yoga și vei observa cum corpul tău evoluează de la o clasă la alta. Iar sentimentul că ți-ai depășit propriile limite este minunat.
2. Cum să mă îmbrac atunci când practic yoga?
Cât mai lejer și mai comod pentru a avea o libertate de mișcare ridicată. Poți opta pentru colanți sau pantaloni sport și un tricou vaporos confecționat din materiale care să îți lase corpul să respire.
Yoga se practică în tălpile goale, așa că șosetele sunt inutile din acest punct de vedere. De asemenea, este recomandat să te eliberezi de orice accesoriu care ar putea să te incomodeze în timpul practicii - ceas, medalioane, cercei mari, etc.
3. Cât de grea este yoga? Cât de dificile sunt exercițiile?
Mișcările sau exercițiile pe care toată lumea le observă în poze sau filme atunci când cineva practică yoga, poartă, de fapt, denumirea de asane sau posturi. Cum orice început poate părea dificil sau emoționant, aceste asane se pot practica în funcție de nivelul tău, în funcție de fiecare persoană în parte. Până la urmă fiecare corp este unic în felul său, nu-i așa?
Asanele, ca orice formă nouă de mișcare pe care un om o poate experimenta, nu sunt neapăratt ușoare, dar corpul nostru învață repede și cu singuranță ve vei adapta rapid. Fiecare asană se practică în flow și este întotdeauna coordonată cu respirația - inspiri și expiri într-un ritm natural, totul sincronizat cu mișcările corpului tău.
Totuși, practica yoga necesită multă atenție, concentrare, de o prezență adunată pe salteaua de yoga care să gestioneze întregul corp - de la vârful degetelor de la picioare, până în creștetul capului, dar, mai ales, de voință.
4. Când să particip la o clasă de yoga, dimineața sau seara?
Cea mai potrivită perioadă pentru această practică este dimineața, cât mai aproape de răsăritul soarelui, deoarece te va energiza, dar în același timp vei începe ziua cu o minte clară, calmă și senină pregătită să înfrunte cât mai relaxată cu putință provocările unei noi zile.
Când vine vorba despre un începător, sfatul nostru este simplu: începe. Doar începe. Eliberează-te de agende, laptopuri și stresul cotidian, pășește desculț pe o saltea de yoga și asimilează vibrația pozitivă a practicii atât în corpul, cât și în sufletul și mintea ta. Yoga nu înseamnă doar o serie de posturi practicate pe o saltea, ci este fără nicio urmă de îndoială un stil de viață.
5. Cum să mă pregătesc înainte de o clasă de yoga?
Pe lângă hainele comode despre care am discutat mai sus, nu este recomandat să participi la o clasă de yoga cu stomacul plin - lucru valabil în general, pentru orice tip de sport. În cazul yoga vei descoperi că vei petrece destul de mult timp cu capul în jos sau cu corpul în diferite poziții solicitante. Ideal este să iei o gustare cu cel puțin o oră înainte de yoga sau cu o oră după încheierea clasei.
De asemenea, atunci când participi la o clasă de yoga într-un studio, împreună cu alte persoane necunoscute, încearcă să nu întârzii. Acestu lucru îi poate deranja pe ceilalți participanți, iar tu nu vei mai avea loc să îți așezi salteluța în tihnă. Majoritatea profesorilor nu acceptă întârzieri tocmai din aceste motive, deoarece își doresc ca clasa lor să decurgă în cel mai bun mod cu putință, fără întreruperi. De aceea, încearcă să ajungi măcar cu 10 minute înainte de clasă și profită de acele momente înainte de începerea clasei pentru a te liniști puțin.
6. Ce tip de yoga pot practica?
Yoga este un stil de viață în sine, un univers nelimitat din care fiecare poate extrage ceea ce este mai bun pentru el. Așa cum am povestit în articolul despre tipurile de yoga, există mai multe stiluri de practică și este important să îl alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine: un stil dinamic, unul mai lent, yoga tradițională sau modernă. Alegerea este doar a ta.
Mai mult, este foarte important îți găsești profesorul care să te îndrume corect în practica ta yoga, în descoperirea stilului tău și să îți deschidă apetitul către cercetare, către cunoaștere.
7. Pot să slăbesc dacă practic yoga?
Odată cu prima ta clasă de yoga vei observa poate că unele posturi sunt mai dificile ca celalalte. Totuși, indiferent de ce stil alegi să practici, primele clase vor fi întotdeauna însoțite de febră musculară. Odată cu o practică îndelungată, vei observa cum corpul își va găsi un echilibru, își va redobândi flexibilitatea, respirația ta se va relaxa, iar mușchii ți de vor întinde. În același timp, și mintea va începe să ți se liniștească și să nu mai fie atât de impulsivă sau anxiaosă.
Mai mult, dacă practic yoga este însoțită și de o dietă alimentară echilibrată, vei reuși să îți atingi obiectivul de a pierde câteva kilograme.
Sfatul echipei Bodhi Studio
Yoga nu a fost și nu va fi niciodată o competiție. Deși poate la început vei avea tendința de a te uita în jur, de a-i analiza pe ceilalți participanți la clasă pentru a te asigura că faci bine asanele sau că respiri corespunzător, acest lucru nu este o idee foarte bună sau sănătoasă. La o clasă de yoga nimeni nu este în competiție, nimeni nu este premiat dacă stă în poziția copilului mai corect decât celălalt. Scopul pentru care practicăm yoga ar trebui să fie, în primul rând, acela de a învăța să ne ascultăm corpul și mintea, de a ne relaxa și învăța, de a ne iubi pe noi înșine. De aici, toate beneficiile vor veni cu ușurință.
Te așteptăm cu brațele deschise să faci parte din comunitatea Bodhi Studio și să participi la clasele noastre de yoga - poți vedea programul complet AICI. Alege să începi o călătorie către sine, către iubirea de sine, către empatie și întelegere. Fii blând cu tine și bucură-te de viața ta. Namaste!
Articol realizat de Mădălina Haiducu