⟵ Înapoi la blog

Tipuri de yoga și caracteristicile acestora

05 February 2019

Tipuri de yoga și caracteristicile acestora Chiar dacă este pentru prima oară când participăm la o clasă de yoga sau suntem practicanți mai avansați, este important să cunoaștem tipurile de yoga existente, să știm ce caracteristici au fiecare și care este cel mai potrivit pentru noi în momentul în care ne pregătim să pășim pe o saltea de yoga. Mai jos, v-am făcut o listă cu principalele tipuri de yoga benefice pentru trup, minte și suflet.

În cadrul Bodhi Studio vă așteptăm cu drag la clasele de yoga în care veți întâlni toate aceste tipuri de yoga și vă veți bucura de o atmosferă caldă, plină de pace și de iubire.

Hatha Yoga

Hatha Yoga este o ramură a yoga, numărându-se printre cele șase școlu ale hinduismului. Cuvântul santskrit hatha înseamnă „forță” și astfel face aluzie la un sistem de tehnici fizice combinate la nivelul fiecărei clase de.

Acest tip de yoga include practica asanelor (posturi fizice), pranayama (exerciții de respirație), pratyahara (retragerea simțurilor în interior/interiorizarea), mudre (gestul mâinilor), dharana (concentrare), dhyana (meditație) și samadi (scopul final).

În cultura occidentală, hatha yoga este în mod obișnuit înțeleasă ca asanase și poate fi practicată ca atare. În tradițiile indiene și tibetane, hatha yoga înseamna mult mai mult. Se extinde dincolo de a fi un sistem sofisticat de exerciții fizice și integrează idei de etică, dietă, curățare, respirație și meditație. Toate acestea contribuie pozitiv la o dezvoltare armonioasă din punct de vedere spiritual și fizic a yoghinului.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga este un tip de yoga dinamic popularizat de către K. Pattabhi Jois pe parcursul secolului al XX-lea. Acest tip de yoga este, deseori, promovat ca o formă modernă de yoga clasică indiană. Ashtanga înseamnă opt ramuri de yoga menționate în Yoga Sutras din Patanjail, din care asana (postura fizică de yoga) este doar o ramură, iar pranayama (respirația) este alta.

În timpul unei clase de ashtanga yoga practicantul petrece doar câteva momente într-o asana (un timp suficient pentru a respira adânc de 5 ori). În timpul acestei practici se pune un mare accent pe respirație, practicantul fiind nevoit să respire într-un mod care să îl ajute să își conserve energia și să își mențină mintea concentrată pe momentul prezent.

Fiecare serie din Ashtanga are o succesiune de asane stricte. Întotdeauna se urmează aceleași asane și în aceeași ordine.

Kundalini Yoga

Cuvântul Kundalini este derivat din cuvântul sanskrit kundal care înseamnă „răsucire, buclă”. Reprezintă energia primordială prezentă sub forma a trei bucle și jumătate care se învârt sub formă de spirală la baza osului triunghiular pe care îl găsim la baza coloanei vertebrale. Acest os mai este numit și osul sacru.

Kundalini Yoga pune accentul pe trezirea energiei Kundalini, aflată, după cum am spus, la baza coloanei vertebrale. Această energie, de obicei adormită, este o comoară de creativitate și energie spirituală.

Practica Kundalini Yoga presupune o serie de asane care să urce această energie prin chakre până la creier. În această tradiție se pune un accent foarte mare pe meditație, pe cântarea mantrelor și posturi yoga.

Yin Yoga

Yin Yoga este un stil de yoga lent care include asane (posturi de yoga) ce sunt menținute de practicanți pentru perioade mai lungi de timp. De exemplu, pentru începători, timpul poate varia de la 45 de secunde la două minute. Practicanții avansați pot rămâne într-o postură timp de cinci minute sau chiar mai mult.

Practica Yin Yoga este un stil blând, care acționează ușor asupra țesuturilor conjunctive ale corpului – tendoane, fascie și asupra ligamentelor – cu scopul de a crește circulația sângelui în articulații și de a îmbunătății flexibilitatea.

O abordare mai meditativă a yoga subliniază faptul că yin-ul are ca scop cultivarea conștientizării păcii interioare și aducerea la lumină a tuturor calităților universale din mintea și spiritul nostru. Toate acestea sunt interconectate.

Astfel, dacă întâmpinați o perioadă de stres, de probleme care vă acaparează sau dacă suferiți de anxietate, Yin Yoga este o alegere ideală pentru a cultiva liniștea profundă, siguranța și o stare de bine, încărcată de multă energie pozitivă.

Vinyasa Yoga

Vinyasa este o practică yoga dinamică, „curgătoare”. Pe scurt: medicație în mișcare, fiind alegerea ideală pentru persoanele cărora le place să se miște. Am dedicat un articol întreg acestui tip de yoga pe care îl puteți citi aici.

 

Un articol de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Yoga pentru copii și familie

Yoga pentru copii și familie

5 Feb, 16:14

Dacă încă nu v-ați hotărât dacă să veniți cu copilul vostru la o clasă de yoga, poate vă putem ajuta noi. Yoga este benefică pentru copii în multe feluri și de aceea v-am făcut o listă cu câteva beneficii ale practicii.

Citește tot articolul »
Limba sanskrită – povestea și energia ei vindecătoare

Limba sanskrită – povestea și energia ei vindecătoare

17 Dec, 11:17

Limba sanskrită este o limbă ieșită din uz (nu mai este folosită ca limbă vorbită), însă este cea mai veche limbă de pe pământ și este încă o prezentă constantă în timpul claselor de yoga, de meditație sau de kirtan. Haide să aflăm împreună de ce această limbă străveche este suficient de importantă pentru a supraviețui și cum a reușit să își croiască drum în clasele de yoga modernă.

Citește tot articolul »
Ce sunt fasciile și cum reducem tensiunea de la nivelul lor

Ce sunt fasciile și cum reducem tensiunea de la nivelul lor

10 mai, 16:16

Când pășești pe salteaua de yoga îți vin în minte tot felul de lucruri, nu-i așa? Mușchii, articulațiile, posturile, ce să mănânci în seara respectivă, cu cine să vorbești. Cam acestea sunt subiectele mari de pe lista ta de lucruri de gândit, nu? 

Ne gândim la corpul nostru în deplinătatea lui sau, în cele mai dese cazuri, la durerile lui. Stomacul, ficatul, rinichii și așa mai departe. Totuși, nu ne gândim niciodată la fascii sau la sistemul conjunctiv. Noi ne-am propus să discutăm acest subiect - să clarificăm ce sunt fasciile, cum funcționează și unde se localizează și multe alte informații supriză. Să începem!

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru