⟵ Înapoi la blog

Mandalele – calea către armonia interioară

22 October 2018

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Când am descoperit yoga am început să mă informez mai mult și despre diferite aspecte, ramuri, obiecte, simboluri. Și am ajuns și la mandale.

Ce sunt mandalele?

Ca termen general, mandala este o figură geometrică – pătrat sau cerc, abstractă și statică -, dar poate reprezenta și o imagine vie formată din obiecte sau ființe.

La nivelul practicilor yoga, mandala este un obiect suport pentru medițatie sau o imagine ce trebuie absorbită la nivel spiritual. Imaginea reflectată de mandală organizeză sau absoarbe energiile și forțele interioare ale iubitorilor și practicanților de yoga, punându-i în relație cu propria ființă.

Prin mandale suntem ajutați să conștientizăm prezentul, momentul – definește astfel conceptul de ”mindfulness”. În timpul meditației sau a claselor de yoga nu contează nici trecutul, nici viitorul, ci doar momentul în care ne aflăm, pe care îl trăim. Ceea ce lăsăm în urma noastră este efemer, ceea ce ne așteaptă este incert, de aceea trebuie să oferim spiritului nostru cea mai frumoasă experiență pe care o putem trăi: viața de azi, momentul prezent.

Cu ajutorul mandalelor și a meditației ne putem disciplina să fim deschiși, îndrăzneți și optimiști în dorința de a experimenta viața. Nimic nu este mai important decât puterea prezentului, a ceea ce putem fi azi.

Vă așteptăm la clasele de yoga și de meditație din cadrul Bodhi Studio pentru o călătorie spirituală în adâncul ființei noastre, pentru a ne înțelege, a ne ierta și a învăța, în final, să ne trăim frumos.

P.S. Mi s-a părut foarte interesant faptul că în gândirea occidentală introducerea conceptului de mandală a fost opera lui Karl Jung, psihanalistul elvețian. Acesta a observat în cursul cercetărilor sale că motivul cercului apărea în mod spontan, iar aceste reprezentări reflectau starea sa interioară și mai apoi a proprilor pacienți. Folosea terapia desenelor în momente intense de dezvoltare personală atunci când la nivelul psihicului apărea o profundă reechilibrare. Jung considera că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de venerație față de viață.

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Semnificația "Namaste"

Semnificația "Namaste"

18 Oct, 10:27

Întrebare: Ce înseamnă “Namaste”? Profesorul meu de yoga încheie fiecare practică spunând “Namaste” și mi-am dorit întotdeauna să știu ce înseamnă cu adevărat.

Citește tot articolul »
De ce să practicăm yoga în aer liber

De ce să practicăm yoga în aer liber

1 Aug, 12:18

Dacă alegem să practicăm un sport este întotdeauna mult mai benefic pentru corpul și mintea noastră să îl practicăm în aer liber. Aerul curat, soarele, energia cu care ne încărcâm de la natură – fie că mergem în parc, pe plajă, urcăm un munte sau pur și simplu facem niște exerciții fizice în propia curte – este incredibilă și foarte folositoare pe termen lung pentru starea noastră generală de bine.

Citește tot articolul »
Cele mai frecvente 7 întrebări despre yoga

Cele mai frecvente 7 întrebări despre yoga

1 Jul, 13:46

Pentru că oamenii sunt mereu curioși în legătură cu practica yoga, am cules câteva dintre întrebările lor legate de această activitate. Ne-a bucurat curiozitatea și deschiderea lor către a afla informații diverse, care să le facă viața mai ușoară și practica mai plăcută. Sperăm să îți fie și ție de folos. 

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru