Când am descoperit yoga am început să mă informez mai mult și despre diferite aspecte, ramuri, obiecte, simboluri. Și am ajuns și la mandale.
Ce sunt mandalele?
Ca termen general, mandala este o figură geometrică – pătrat sau cerc, abstractă și statică -, dar poate reprezenta și o imagine vie formată din obiecte sau ființe.
La nivelul practicilor yoga, mandala este un obiect suport pentru medițatie sau o imagine ce trebuie absorbită la nivel spiritual. Imaginea reflectată de mandală organizeză sau absoarbe energiile și forțele interioare ale iubitorilor și practicanților de yoga, punându-i în relație cu propria ființă.
Prin mandale suntem ajutați să conștientizăm prezentul, momentul – definește astfel conceptul de ”mindfulness”. În timpul meditației sau a claselor de yoga nu contează nici trecutul, nici viitorul, ci doar momentul în care ne aflăm, pe care îl trăim. Ceea ce lăsăm în urma noastră este efemer, ceea ce ne așteaptă este incert, de aceea trebuie să oferim spiritului nostru cea mai frumoasă experiență pe care o putem trăi: viața de azi, momentul prezent.
Cu ajutorul mandalelor și a meditației ne putem disciplina să fim deschiși, îndrăzneți și optimiști în dorința de a experimenta viața. Nimic nu este mai important decât puterea prezentului, a ceea ce putem fi azi.
Vă așteptăm la clasele de yoga și de meditație din cadrul Bodhi Studio pentru o călătorie spirituală în adâncul ființei noastre, pentru a ne înțelege, a ne ierta și a învăța, în final, să ne trăim frumos.
P.S. Mi s-a părut foarte interesant faptul că în gândirea occidentală introducerea conceptului de mandală a fost opera lui Karl Jung, psihanalistul elvețian. Acesta a observat în cursul cercetărilor sale că motivul cercului apărea în mod spontan, iar aceste reprezentări reflectau starea sa interioară și mai apoi a proprilor pacienți. Folosea terapia desenelor în momente intense de dezvoltare personală atunci când la nivelul psihicului apărea o profundă reechilibrare. Jung considera că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de venerație față de viață.
Un articol realizat de Mădălina Haiducu