⟵ Înapoi la blog

Mandalele – calea către armonia interioară

22 October 2018

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Când am descoperit yoga am început să mă informez mai mult și despre diferite aspecte, ramuri, obiecte, simboluri. Și am ajuns și la mandale.

Ce sunt mandalele?

Ca termen general, mandala este o figură geometrică – pătrat sau cerc, abstractă și statică -, dar poate reprezenta și o imagine vie formată din obiecte sau ființe.

La nivelul practicilor yoga, mandala este un obiect suport pentru medițatie sau o imagine ce trebuie absorbită la nivel spiritual. Imaginea reflectată de mandală organizeză sau absoarbe energiile și forțele interioare ale iubitorilor și practicanților de yoga, punându-i în relație cu propria ființă.

Prin mandale suntem ajutați să conștientizăm prezentul, momentul – definește astfel conceptul de ”mindfulness”. În timpul meditației sau a claselor de yoga nu contează nici trecutul, nici viitorul, ci doar momentul în care ne aflăm, pe care îl trăim. Ceea ce lăsăm în urma noastră este efemer, ceea ce ne așteaptă este incert, de aceea trebuie să oferim spiritului nostru cea mai frumoasă experiență pe care o putem trăi: viața de azi, momentul prezent.

Cu ajutorul mandalelor și a meditației ne putem disciplina să fim deschiși, îndrăzneți și optimiști în dorința de a experimenta viața. Nimic nu este mai important decât puterea prezentului, a ceea ce putem fi azi.

Vă așteptăm la clasele de yoga și de meditație din cadrul Bodhi Studio pentru o călătorie spirituală în adâncul ființei noastre, pentru a ne înțelege, a ne ierta și a învăța, în final, să ne trăim frumos.

P.S. Mi s-a părut foarte interesant faptul că în gândirea occidentală introducerea conceptului de mandală a fost opera lui Karl Jung, psihanalistul elvețian. Acesta a observat în cursul cercetărilor sale că motivul cercului apărea în mod spontan, iar aceste reprezentări reflectau starea sa interioară și mai apoi a proprilor pacienți. Folosea terapia desenelor în momente intense de dezvoltare personală atunci când la nivelul psihicului apărea o profundă reechilibrare. Jung considera că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de venerație față de viață.

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Curățarea energetică a corpului și a locuinței

Curățarea energetică a corpului și a locuinței

17 Apr, 16:29

În fiecare zi ne place să avem grijă de corpul nostru fizic: îl alimentam cu hrana de care are nevoie, îl spălăm cu grijă și îl ținem în formă prin practicarea unei activități fizice regulate. Aceleași lucruri le facem și cu propiile locuințe: dăm cu aspiratorul, ștergem praful, geamurile, oglinzile. Dar câteodată pur și simplu ne simțim încărcați – atât cu noi înșine, cât și în casele în care locuim. Deși suntem conștienți că nu este nimic în neregulă cu noi, încărcătura energetică personală sau a locului în care trăim ne poate cauza stări de nervozitate, nefericire, agitație și poate produce chiar rău fizic.

Citește tot articolul »
Care sunt cele 8 ramuri ale Yoga?

Care sunt cele 8 ramuri ale Yoga?

24 Oct, 12:37

Compilate de Patanjali acum mai bine de 2000 de ani, cele opt ramuri ale yoga ne oferă instrumentele necesare testate de timp, pentru a obține scopul final al yoga - uniunea divină. Pe această cale, cele opt ramuri ne pot ajuta să radiem mai multă sănătate și o puritate a minții și a corpului.

Citește tot articolul »
Cele mai frecvente 7 întrebări despre yoga

Cele mai frecvente 7 întrebări despre yoga

1 Jul, 13:46

Pentru că oamenii sunt mereu curioși în legătură cu practica yoga, am cules câteva dintre întrebările lor legate de această activitate. Ne-a bucurat curiozitatea și deschiderea lor către a afla informații diverse, care să le facă viața mai ușoară și practica mai plăcută. Sperăm să îți fie și ție de folos. 

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru