⟵ Înapoi la blog

Limba sanskrită – povestea și energia ei vindecătoare

17 December 2019

Limba sanskrită este o limbă ieșită din uz (nu mai este folosită ca limbă vorbită), însă este cea mai veche limbă de pe pământ și este încă o prezentă constantă în timpul claselor de yoga, de meditație sau de kirtan. Haide să aflăm împreună de ce această limbă străveche este suficient de importantă pentru a supraviețui și cum a reușit să își croiască drum în clasele de yoga modernă.

Înțelepciunea poetică antică

Textele originale de yoga, inclusiv Sutrele Yoga din Patañjali, sunt scrise în limba sanscrită. Acest limbaj vechi este considerat a fi mai eficient și mai puternic datorită calității sale spirituale, ale vibrațiilor sunetelor atunci când sunt rostite. Sanscrita înglobează un vocabular precis, spiritual-tehnic, precum și o fluiditate a armoniilor vibrațiilor. Cu adevărat magic!

Fiecare dintre cele 50 de litere ale alfabetului sanscrit sunt considerate a avea o frecvență sonoră cu un beneficiu terapeutic specific. Numele limbii sanscrite își comunică sensul prin sunet și în timp ce leagă sunetul de senzații, dezăluie fiecărui individ experiența universală a unei posturi. Incredibil, dar adevărat.

Un univers universal

Utilizarea unei limbi mai vechi decât greaca produce o comunitate în sălile de yoga din întreaga lume. Cunoașterea sanscritei și conectarea ei la practica noastră ne înrădăcinează în tradiție cu un vocabular comun. Deci ne conectează la o populație multi mai mare de pe glob.

De asemenea, este o componentă importantă din instruirea profesorilor de yoga pentru a reuși să comunice cu alți profesori din același domeniu de activitate. În loc ca fiecare să aibă o denumire diferită pentru aceeași tehnică de yoga sau postare, comunicarea este mult mai eficientă, iar înțelegerea mai profundă atunci când se folosește limba sanscrită. (Evident, ca în toate limbile, există și câteva excepții).

În India, limba sanscrită este considerată o limbă divină – vorbită de zei și capabilă să conecteze oamenii la Sinele transcendent. Milioane de indieni recită zilnic mantrele sanscrite, inclusiv una dintre cea mai faimoasă dintre toate, Mantra Gayatri, găsită în celebrele texte Rig Veda. Această mantră înseamnă, conform traducerii lui Georg Feurstein „Să luăm în considerare acea faimoasă splendoare a divinității Savitri (zeul soarelui) pentru ca el să poată inspira viziunile noastre.”

Mantrele sanscrite, a căror repetare este considerată una dintre marile căi spre transformare, a fost adoptată de mulți yoghini occidentași – fie sub formă de invorcări înainte de practica asana, kirtan (scandarea), fie japa (repretarea mantrei).

Conform tradiției, eficcacitatea mantrei depinde de o pronunție adecvată. Cuvântul sanscrită înseamnă vine sau complet format, purificat, sfințit, rafinat, lustruit. Sensul esențial al fiecărui cuvânt sau chiar al fiecărei litere din alfabetul sanscrit, se spune că, este creat de sau conținut în sunetul său. Având în vedere importanța sunetului, preoții vedici desemnează unul dintre cei patru preoți oficiali la un ritual. La un ritual oferind să fie ceva ca un arbitru, responsabil de prinderea și corectarea imediată a oricărei greșeli, pentru a nu invalida ceremonia.

Cu alte cuvinte, chanting-ul recitarea și cântarea mantrelor ­– poate ajuta în vindecarea mentală și emoțională și are un efect benefic asupra corpului fizic și spiritual, ajutând sufletul să se conecteze cu divinul. Mai mult, mantra este potențată de credință, concentrare și intenție și de aceea este considerate la fel de benefică precum o practică de meditație.

Psihologic, beneficiile repretiției mantrelor includ o scădere a frecvenței cardiace, dar și o scădere a tensiunii arteriale.

Vibrațiile sonore din timpul chanting-ului ajută la reducerea adrenalinei și a cortizolului din sânge și reduc nivelul de stres. Pe lângă aceste lucruri, vibrația sunetelor mantrelor au un impact semnificativ asupra măduvei spinării. Meditația nu numai că îmbunătățește concentrarea, dar și circulația sângelui prin furnizarea unui nivel mai ridicat de oxigen în organism, restabilind tinerețea și vitalitatea atât intern și cât extern. Mai mult, acționează ca un filtru asupra negativității, contribuind la eliminarea ei din corpul fizic și spiritual filtrarea negativității, ajută la curățarea chakrei gâtului și îmbunățește considerabil calitatea somnului.

Te așteptăm cu iubire la clasele noastre de chanting, meditație și kirtan în care ne vom bucura sufletul și mintea cu magia limbii sanscrite. Namaste!

 

Articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Mandalele – calea către armonia interioară

Mandalele – calea către armonia interioară

22 Oct, 15:49

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Citește tot articolul »
Yoga prin ochii Biancăi Marcarov

Yoga prin ochii Biancăi Marcarov

23 Apr, 13:08

Bianca Marcarov spune că oamenii descoperă cu adevărat yoga atunci când sunt pregătiți să se descopere pe sine

Citește tot articolul »
Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

6 Nov, 11:13

During the weekend of November 16-17, Gaeia Sanskrit will be our most special guest. We are delighted to say that her workshops on Sanskrit language and Kirtan are delicate and at the same time powerful both for mind and soul. 

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru