⟵ Înapoi la blog

Limba sanskrită – povestea și energia ei vindecătoare

17 December 2019

Limba sanskrită este o limbă ieșită din uz (nu mai este folosită ca limbă vorbită), însă este cea mai veche limbă de pe pământ și este încă o prezentă constantă în timpul claselor de yoga, de meditație sau de kirtan. Haide să aflăm împreună de ce această limbă străveche este suficient de importantă pentru a supraviețui și cum a reușit să își croiască drum în clasele de yoga modernă.

Înțelepciunea poetică antică

Textele originale de yoga, inclusiv Sutrele Yoga din Patañjali, sunt scrise în limba sanscrită. Acest limbaj vechi este considerat a fi mai eficient și mai puternic datorită calității sale spirituale, ale vibrațiilor sunetelor atunci când sunt rostite. Sanscrita înglobează un vocabular precis, spiritual-tehnic, precum și o fluiditate a armoniilor vibrațiilor. Cu adevărat magic!

Fiecare dintre cele 50 de litere ale alfabetului sanscrit sunt considerate a avea o frecvență sonoră cu un beneficiu terapeutic specific. Numele limbii sanscrite își comunică sensul prin sunet și în timp ce leagă sunetul de senzații, dezăluie fiecărui individ experiența universală a unei posturi. Incredibil, dar adevărat.

Un univers universal

Utilizarea unei limbi mai vechi decât greaca produce o comunitate în sălile de yoga din întreaga lume. Cunoașterea sanscritei și conectarea ei la practica noastră ne înrădăcinează în tradiție cu un vocabular comun. Deci ne conectează la o populație multi mai mare de pe glob.

De asemenea, este o componentă importantă din instruirea profesorilor de yoga pentru a reuși să comunice cu alți profesori din același domeniu de activitate. În loc ca fiecare să aibă o denumire diferită pentru aceeași tehnică de yoga sau postare, comunicarea este mult mai eficientă, iar înțelegerea mai profundă atunci când se folosește limba sanscrită. (Evident, ca în toate limbile, există și câteva excepții).

În India, limba sanscrită este considerată o limbă divină – vorbită de zei și capabilă să conecteze oamenii la Sinele transcendent. Milioane de indieni recită zilnic mantrele sanscrite, inclusiv una dintre cea mai faimoasă dintre toate, Mantra Gayatri, găsită în celebrele texte Rig Veda. Această mantră înseamnă, conform traducerii lui Georg Feurstein „Să luăm în considerare acea faimoasă splendoare a divinității Savitri (zeul soarelui) pentru ca el să poată inspira viziunile noastre.”

Mantrele sanscrite, a căror repetare este considerată una dintre marile căi spre transformare, a fost adoptată de mulți yoghini occidentași – fie sub formă de invorcări înainte de practica asana, kirtan (scandarea), fie japa (repretarea mantrei).

Conform tradiției, eficcacitatea mantrei depinde de o pronunție adecvată. Cuvântul sanscrită înseamnă vine sau complet format, purificat, sfințit, rafinat, lustruit. Sensul esențial al fiecărui cuvânt sau chiar al fiecărei litere din alfabetul sanscrit, se spune că, este creat de sau conținut în sunetul său. Având în vedere importanța sunetului, preoții vedici desemnează unul dintre cei patru preoți oficiali la un ritual. La un ritual oferind să fie ceva ca un arbitru, responsabil de prinderea și corectarea imediată a oricărei greșeli, pentru a nu invalida ceremonia.

Cu alte cuvinte, chanting-ul recitarea și cântarea mantrelor ­– poate ajuta în vindecarea mentală și emoțională și are un efect benefic asupra corpului fizic și spiritual, ajutând sufletul să se conecteze cu divinul. Mai mult, mantra este potențată de credință, concentrare și intenție și de aceea este considerate la fel de benefică precum o practică de meditație.

Psihologic, beneficiile repretiției mantrelor includ o scădere a frecvenței cardiace, dar și o scădere a tensiunii arteriale.

Vibrațiile sonore din timpul chanting-ului ajută la reducerea adrenalinei și a cortizolului din sânge și reduc nivelul de stres. Pe lângă aceste lucruri, vibrația sunetelor mantrelor au un impact semnificativ asupra măduvei spinării. Meditația nu numai că îmbunătățește concentrarea, dar și circulația sângelui prin furnizarea unui nivel mai ridicat de oxigen în organism, restabilind tinerețea și vitalitatea atât intern și cât extern. Mai mult, acționează ca un filtru asupra negativității, contribuind la eliminarea ei din corpul fizic și spiritual filtrarea negativității, ajută la curățarea chakrei gâtului și îmbunățește considerabil calitatea somnului.

Te așteptăm cu iubire la clasele noastre de chanting, meditație și kirtan în care ne vom bucura sufletul și mintea cu magia limbii sanscrite. Namaste!

 

Articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

De ce să practicăm yoga în aer liber

De ce să practicăm yoga în aer liber

1 Aug, 12:18

Dacă alegem să practicăm un sport este întotdeauna mult mai benefic pentru corpul și mintea noastră să îl practicăm în aer liber. Aerul curat, soarele, energia cu care ne încărcâm de la natură – fie că mergem în parc, pe plajă, urcăm un munte sau pur și simplu facem niște exerciții fizice în propia curte – este incredibilă și foarte folositoare pe termen lung pentru starea noastră generală de bine.

Citește tot articolul »
Rishikesh - capitala internațională a yoga

Rishikesh - capitala internațională a yoga

17 Apr, 19:07

Ești pasionat de yoga? Ești începător sau cunoști de mult timp această practică? Oricum ar fi, este perfect. Ești binevenit să împărtășești cu noi misterele acestei practici. Astăzi îți vom povesti despre orașul Rishikesh.

Citește tot articolul »
Turmericul – beneficiile consumului acestui condiment minune

Turmericul – beneficiile consumului acestui condiment minune

15 Oct, 14:35

Turmericul este o plantă cu un efect puternic anti-inflamator ce este utilizat de secore pentru a trata o varietate de afecțiuni. Această rădăcină, înrudită cu ghimbirul, este originară din Asia de S-E și este deseori cunoscut și sub numele de șafronul indian datorită culorii sale galbene intense și spectaculoase. Mai mult, turmericul este folosit pentru a da culoarea galbenă pudrei de curry.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru