⟵ Înapoi la blog

Ce sunt chakrele?

03 April 2019

Cuvântul chakra provine din limba sanskrită și se poate traduce drep roată sau disc. În yoga sau meditație, acest cuvânt face referirie la roțile energetice din întregul corp. Există șapte chakre principale care aliniază coloana vertebrală, pornind de la baza coloanei vertebrale până la coroana capului.

Pentru a reuși să vizualizezi grafic cam cum ar arăta o chakră imaginează-ți o roată de energie în care materia și conștiința se întâlnesc. Această energie invizibilă, cunoscută sub denumirea de prana, este forța vitală a existenței, care ne ajută să avem energie și să fim sănătoși. În mai puține cuvinte, această forță ne menține vii.

Aceste roți care se învârtesc permanent în jurul nostru corespund unor centre nervoase masive din corp. Fiecare dintre cele șapte chakre principale conține legături de nervi și organe. Deoarece totul este într-o continuă mișcare, esențial pentru o viață echilibrată și sănătoasă este ca cele șapte chakre principale să rămână deschise, aliniate și fluide. Dacă există un blocaj, energia nu poate curge și de aceea ne putem îmbolnăvi.

Menținerea unei chakre deschise este o provocare destul de mare, dar nu este ceva imposibil mai ales atunci când există o conștiință de sine. Pentru că mintea, corpul și sufletul sunt strâns legate, conștientizarea unui dezechilibru într-o zonă va ajuta la restabilirea tuturor celorlalte.

Să aflăm împreună care sunt cele șapte chakre principale:

  1. Muladhara- chakra radacină

Semnificația acestei chakre este cea de stabilitate, de suport, de instinct, securitate și supraviețuire. Este localizată la baza coloanei vertebrale, a centrului energiei Kundalini, la jumătatea distanței dintre anus și organele genitale.

Muladhara este simbolizată printr-o floare de lotus cu 4 petale și culoarea reprezentativă este roșu. Din punct de vedere fiziologic, Muladhara guvernează sexualitatea, mental guvernează stabilitatea, emoțional guvernează senzualitatea și spiritual guvernează simțul securității.

  1. Swadhishana- chakra sacrală

Această chakra este localizată în zona sacrală, a abdomenului inferior și este strâns legată de organele genitale – testicule sau ovare. De asemenea, chakra sacrală este legată de sistemul genital și de glandele suprarenale.

Swadhishana este simbolizată printr-o floare de lotus cu 6 petale și corespunde culorii portocaliu. Fiziologic, această chakra guvernează reproducerea, mental guvernează creativitatea, emoțional guvernează bucuria și spiritual guvernează entuziasmul.

Manipura – chakra plexului solar sau a focului

Semnificația acestei chakre este de piatră prețioasă strălucitoare. Este localizată între buric și plexul solar – sub diafragmă și este strâns legată de metabolism și de sistemul digestiv.

Manipura este simbolizată printr-o floare de lotus cu 10 petale și este caracterizată de culoarea galben. Din punct de vedere fiziologic, Manipura guvernează digestia, mental guvernează puterea personală, emoțional guvernează expansivitatea și spiritual guvernează tot ceea ce înseamnă creștere și dezvoltare.

  1. Anahata – chakra inimii

Chakra inimii este legată de timus, glanda endocrină localizată în coșul pieptului. Timusul este un element al sistemului imunitar, dar și al sistemului endocrin.

Anahata este simbolizată de o floare de lotus cu 12 petale și îi corespund culorile verde sau roz. Fiziologic, Anahata guvernează circulația, emoțional guvernează dragostea necondiționată pentru sine și celelalte ființe, mental guvernează pasiunea și spiritual guvernează devotamentul.

  1. Vishuddha – chakra gâtului

Această chakra poate fi înțeleasă prin legătura dintre comunicare și creșterea prin expresie. Vishuddha este paralela glandei tiroide, o glandă endocrină care produce tiroxină, responsabilă de creștere și maturizare.

Vishuddha este simbolizată printr-o floare de lotus cu 16 petale și este caracterizată prin culoarea albastru deschis și pal sau de turcoaz. Din punct de vedere fiziologic, această chakra guvernează comunicația, emoțional guvernează independența, mental guvernează gândirea fluentă și spiritual guvernează simțul securității. Dacă se prezintă niște afecțiuni ale gâtului, corzilor vocale sau cavității bucale, atunci Vishuddja este dezechilibrată.

  1. Ajna – chakra celui de-al treilea ochi

Această chakra este plasată între ochii trupești, puțin mai sus de sprâncene. Acesta este nodul prin care putem accesa intuiția, puterea imaginației, precum și simțul observației sau percepțiile spirituale.

De asemenea, Ajna sudează legătura dintre sinele nostru interior, dintre emoții și intelect, precum și dintre trupul fizic și lumea care ne înconjoară, văzută și  nevăzută de ochii trupești. Această chakra este simbolizată de o floare de lotus cu 2 petale și corespunde culorilor violet, indigo sau albastru închis.

  1. Sahasrara – chakra coroanei

Sahasrara este considerată a fi chakra purei conștiințe. Aceasta comunică atât cu sistemul de glande endocrine, cât și cu sistemul nervos central, prin hipotalamus. Aceasta este localizată în vârful capului și, prin glanda hipofiză, coordonează creierul în ceea ce privește echilibrul fizic și psihic, vorbirea, vederea, somnul, procreerea și secreția serotoninei de către epifiză.

Această chakra este simbolizată printr-o floare de lotus cu 1000 de petale și este reprezentată de culoarea albă. Aspectul interior al Sahasrarei se crede că are legătură cu eliberarea de karma, acțiune fiziologică cu meditația, acțiune mentală cu conștiința universală și unitară și acțiune emoțională cu beingness.

Întotdeauna trebuie să ne ascultăm corpul pentru a trata mai întâi problemele de ordin spiritual și mai apoi de ordin fizic. Deseori, odată vindecate problemele spirituale, cele fizice se vor rezolva de la sine, deoarece boala fizică apare, în general, în urma unui dezechilibru interior. Corpul tău îți transmite toate mesajele de care ai nevoie. Ascultă-l. Iubește-l.

 

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Despre Yoga – de la o începătoare

Despre Yoga – de la o începătoare

20 Sep, 12:42

Am descoperit yoga cu câțiva ani în urmă. Din pură întamplare și curiozitate. Frecventam cursurile de aerobic de la o sală de sport din cartier și într-o joi seara era progamată o clasă de yoga. Și am mers.

Citește tot articolul »
Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

6 Nov, 11:13

During the weekend of November 16-17, Gaeia Sanskrit will be our most special guest. We are delighted to say that her workshops on Sanskrit language and Kirtan are delicate and at the same time powerful both for mind and soul. 

Citește tot articolul »
Curățarea energetică a corpului și a locuinței

Curățarea energetică a corpului și a locuinței

17 Apr, 16:29

În fiecare zi ne place să avem grijă de corpul nostru fizic: îl alimentam cu hrana de care are nevoie, îl spălăm cu grijă și îl ținem în formă prin practicarea unei activități fizice regulate. Aceleași lucruri le facem și cu propiile locuințe: dăm cu aspiratorul, ștergem praful, geamurile, oglinzile. Dar câteodată pur și simplu ne simțim încărcați – atât cu noi înșine, cât și în casele în care locuim. Deși suntem conștienți că nu este nimic în neregulă cu noi, încărcătura energetică personală sau a locului în care trăim ne poate cauza stări de nervozitate, nefericire, agitație și poate produce chiar rău fizic.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru