⟵ Înapoi la blog

3 mantre pentru a-ți crește iubirea de sine

15 October 2019

Persoana ta, la fel ca orice ființă din întregul univers merită iubirea și afecțiunea ta, spune Buddha. Iubirea de sine este ceva de care avem nevoie în orice moment al vieții ne-am afla.

Învățăturile ce stau la baza practici yoga aduc iubirea de sine la nivelul unui adevăr spiritual fundamental: nu îi poți iubi în întregime pe ceilalți până nu te iubești în întregime pe tine însuți. De ce să ne iubim pe noi înșine? Ego-ul nostru se întreabă deseori acest lucru. În majoritatea timpului, fiecare dintre noi avem extrem de puțină compasiune și blândețe pentru propriile vulnerabilități și frici, încât nu ratăm nicio ocazie să ne criticăm, pedepsim și, în multe cazuri, chiar jigni. Și atunci venim și te întrebăm: când suntem atât de puțin răbdători și iubitori cu propria minte sau propriul suflet, cum de putem fi cu mintea și sufletul persoanei de lângă noi?

Totuși, dacă facem un pas în spate, putem vedea că toate aceste aspecte „negative” pe care le pedepsim cu asprime la noi înșine fac parte din umanitatea noastră. Venim în această lume ca niște omuleți puri, curioși și neînfricați. Experiențele și traumele vieții ne crează aceste frici și vulnerabilități pe care ne este foarte teamă să le înfruntăm.

Astfel, putem folosi yoga și meditația cu ajutorul mantrelor să le vedem, să le conștientizăm în deplinătatea lor și să cultivăm iubirea de sine pentru a putea trăi în pacea sufletului nostru eliberat de frică și plin de iubire necondiționată.

Bine, bine...dar cum cultivăm iubirea de sine?

O cale eficientă în acest sens este o practică profundă de meditație cu ajutorul mantrelor. Mantrele create pentru a cultiva iubirea de sine sunt o unealtă minunată pentru ca mintea și sufletul tău să înflorească. Câteva minute zilnice de practică vor avea niște rezultate surprinzătoare.

De ce funcționează mantrele?

Mantrele sunt unelte care ajută la vindecarea minții. Atunci când repeți o mantra, pui pe pauză starea de tumult a creierului – cu toate procesele și stresul zilnic – și activezi starea de conștientizare profundă a propriei persoane. Atunci când liniștești mintea în timpul meditației, lași loc mantrei să planteze semințele conștiinței tale.

Cu cât faci asta mai des, cu atât aceste semințe vor crește mai puternice, mai stabile și, în cele din urmă, mintea ta va deveni o grădină frumoasă, plină de gânduri ce au la fundamentul lor iubirea. Aceasta este puterea mantrelor.

Iată 3 exemple de mantre cu ajutorul cărora îți poți construi iubirea de sine

  1. Aieem namah – Adevărata mea natură este iubirea și bucuria.

Aceasta mantra te va ajuta să conștientizezi adevărata esență a ceea ce ești cu adevărat. Tu ești sursa tuturor: puterii, iubirii și bucuriei. Lasă aceastră mantra, aceste cuvinte, să se impregneze în mintea ta în timp ce tu te pregătești pentru meditație.

În timp ce stai în liniște, repeta această mantra continuu, cu voce tare. O poți repeta în limba sanskrită sau în limba română. În orice fel rezonezi în acel moment este pefect! Fiecare moment este diferit. În unele zile poate preferi limba română, în altele limba saskrită. Ascultă-te și lasă-ți sufletul să te ghideze.

  1. Aham brahmasmi – Sunt complet/ă, întreg/întreagă, sunt întreaga unitate a ființei mele.

Ești întreg/întreagă exact așa cum ești. Nimic nu trebuie să fie adăugat. Nimic nu trebuie să fie scos sau înlăturat. Construiește-ți iubirea de sine zi de zi prin meditația susținută de această mantră.

Odată cu trecerea timpul, vrei putea să te plasezi într-o stare de conștiință deplină de sine, de integritate, de unitate, de stabilitate interioară și, bineînțeles, de iubire de sine. În timp ce repeți mantra aham brahmasmi, permite fiecărei repetiții să te ghideze într-o stare de conștientizare. Vei înțelege, în timp, cât de întreg și complet ești cu adevărat. Exact așa cum ești.

  1. Aham prema – Sunt iubire.

Noi, ca și oameni, am venit în această lume pentru a exprima fiecare aspect al iubirii existente. Cum facem acest lucru? Nu trebuie decât puțin exercițiu și o schimbare în modul în care ne vedem pe noi înșine pentru a putea trăi în acea stare de iubire necondiționată și pură. Iar acest lucru se poate întâmpla atunci când practicăm meditația cu ajutorul mantrei aham prema.

Deblochează-ți inima bună, deschisă și generoasă cu ajutorul acestei mantre, care ne conduce către adevăratul eu interior, către sursa noastră de energie: iubirea divină. Pentru a te putea conecta cu această iubire divină din interiorul tău, repetă această mantra câteva minute în fiecare zi.

Un sfat util pentru o practică organizată

Pentru a putea ține șirul repetițiilor atunci când practici o meditație bazată pe mantra, fă-ți un cadou! Oferă-ți un superb set de mărgele (japamala sau mala) utilizate în rugăciune de către hiduși, budiști, etc. Aceste șiraguri sunt alcătuite din 108 mărgele, deoarece 108 este numărul sfânt despre care se spune că este numărul sacru și de bun augur. Dacă mintea ta nu poate sta conectată în timpul meditație și fuge la gândurile și treburile de zi cu zi, te poți întoarce rapid cu ajutorul acestor mărgele.

În final, meditează, respiră și acordă-ți șansa de a te umple de o pace profundă, de compasiune și, bineînțeles de iubire de sine. Namaste!

 

Un articol realizat de Mădălina Haiducu

 

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Despre Yoga – de la o începătoare

Despre Yoga – de la o începătoare

20 Sep, 12:42

Am descoperit yoga cu câțiva ani în urmă. Din pură întamplare și curiozitate. Frecventam cursurile de aerobic de la o sală de sport din cartier și într-o joi seara era progamată o clasă de yoga. Și am mers.

Citește tot articolul »
Women's Yoga Circle cu Dana Nedelcu

Women's Yoga Circle cu Dana Nedelcu

9 Aug, 12:54

Duminică, 5 august, odată ce soarele a binevoit să reapară permanent în zilele noastre de vară, fără nicio urmă de ploaie care să ne întunece sufletele, la Bodhi Studio, nici prea de dimineață, nici prea târziu, a avut loc o întâlnire minunată coordonată Dana Nedelcu intitulată Women Yoga Circle.

Citește tot articolul »
Mandalele – calea către armonia interioară

Mandalele – calea către armonia interioară

22 Oct, 15:49

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru