⟵ Înapoi la blog

Yoga pentru copii și familie

05 February 2019

Dacă încă nu v-ați hotărât dacă să veniți cu copilul vostru la o clasă de yoga, poate vă putem ajuta noi. Yoga este benefică pentru copii în multe feluri și de aceea v-am făcut o listă cu câteva beneficii ale practicii.

Bonus: Un mini-interviu cu un profesor specializat și pasionat de yoga pentru copiii și familie, care ne-a oferit câteva detalii despre această frumoasă practică.

La fel cum a fost întotdeauna, dar mult mai accentuat în timpurile pe care le trăim azi, copiii se confruntă cu provocări sau conflicte emoționale, sociale și fizice. De aceea, o practică yoga dedicată care include tehnici de respirație, orientare comportamentală și exerciții fizice poate fi incredibil de valoroasă pentru ei.

Avantajul yoga este că se poate practica oriunde și că respirația, concentrarea, posturile yoga și modul în care copiii învață să acționeze sau să reacționeze la situații îi vor ajuta să se descopere în mod natural și le va stimula continuu curiozitatea. În plus, yoga este amuzantă, distractivă și nu necesită un anumit tip de saltea sau vreun echipament de sport special. Așa cum suntem este perfect.

Câteva dintre beneficiile yoga de care copiii se pot bucura în urma practicii:

-        Îmbunătățirea flexibilității fizice – Prin antrenarea musculaturii, copiii devin conștienți de corpul și de forța lor fizică și învață să armonizeze toate funcțiile acesteia.

-        Rafinarea echilibrului și coordonării – Prin yoga este promovat echilibrul fizic si mental, posturile fiind create pentru a promova acest echilibru. Chiar dacă un copil întâmpină o dificultate de a sta într-un picior, el învață echilibrul mental de a rămâne calm atunci când cade, de a se ridica și de a încerca din nou. Pe măsură ce copiii vor stăpâni echilibrul fizic, vor fi plini de un sentiment de împlinire și de mulțumire sufletească.

-        Dezvoltarea concentrării – Practica yoga încurajează copii să își limpezească mintea și să se concentreze asupra efortului depus. Ca rezultat al acestei concentrări de a sta în echilibru într-o anumită poziție, practica yoga crește gradul de concentrare și performanța copiiilor în școală. Aceștia vor reuși, astfel, să fie mai prezenți și mai atenți la explicațiile profesorilor.

-        Îmbunătățirea stimei de sine și a încrederii – Yoga îi învață pe cei mici să persevereze, să fie răbdători și să lucreze pentru a-și îndeplini obiectivele. Un profesor yoga poate oferi doar îndrumare; copilul trebuie să lucreze pentru a reuși. Prin urmare, atunci când un copil stăpânește o postură, acest lucru îi oferă încredere și respect de sine. Mai mult, yoga oferă instrumentele necesare pentru a practica compasiunea, atenția și generozitatea.

-        Îmbunătățirea conexiunii minții și a trupului – Yoga ajută copiii să dezvolte o minte sănătoasă într-un corp solid, prin antrenarea corpului fizic și echilibrarea corpului mental.

Având în vedere că lumea modern se mișcă foarte repede pentru copii, aceștia se confruntă cu presiuni constante venite din mai multe direcții: personale, din partea părinților sau din partea societății. Astfel, aceștia întâmpină dificultăți de a ține pasul. Aici intervine yoga, care funcționează ca o modalitate a eliberare, de hrănire și dezvoltare armonioasă a minții și a spiritului.

Pentru că ne-am dorit să aflăm și părerea unui profesor specializat în yoga pentru copii și familie, am stat de vorbă cu Michelle:

Ce înseamnă pentru tine yoga pentru familie, yoga pentru copii?

Familia înseamnă uniune, iar yoga se mai poate traduce prin uniunea minții, a trupului și a sufletului. Când toate acestea se combină, toți membrii familiei se bucură de beneficiile practicii.

Pentru mine yoga este totul: este o parte din mine care mă ajută să fiu ceea ce sunt acum și ceea ce voi fi pe parcursul vieții mele.

De ce ai ales să studiezi și mai apoi să predai acest tip de yoga?

Am simțit că acesta este drumul meu, că asta este ceea ce trebuie să fac. Am conștientizat importanța familiei, a sprijinului și a stabilității emoționale de care copiii noștri au nevoie în permanență și de aceea m-am concentrat pe această latură: yoga pentru copii și familie.

Astfel, clasele mele conțin excerciții care implică o dezvoltare armonioasă a întregului corp, deoarece copiii au nevoie să se cunoască foarte bine și să fie conștienți încă de mici de potențialul lor. La grădiniță sau la școală, în general, nu sunt învățați să se descopere, ci să fie la fel ca ceilalți. Fiecare este unic și frumos în felul său și este necesar ca ei să își cunoască pe deplin valoarea, să se iubească și să aibă încredere în ei.  

Care este atmosfera la clasele tale dedicate copiiilor?

Încerc să creez întotdeauna o atmosferă relaxantă, presarată cu ingrediente magice: bucuria, jocul și libertatea de exprimare. Pentru că atunci când ne jucăm, învățăm cel mai ușor și mai rapid, totul fiind făcut fără stres, fără presiunea unei competiții, fără a fi judecat.

Ce își doresc părinții care participă cu copii lor la clasele de yoga pentru familie? Ce rezultate pozitive există între ei și copii lor?

În primul rând părinții care participă la clasele mele își doresc să petreacă timp cu copiii lor. Timpul petrecut la serviciu, știm cu toții, este mai îndelungat decât cel petrecut acasă cu familia. De aceea, adulții se îndreaptă către clasele de yoga pentru familie, deoarece își doresc o activitate sănătoasă, care să îi unească ca familie.

Atât părinții cât și copiii reușesc să se relaxeze și să se bucure de beneficiile jocului în familie, un joc sănătos, un moment al zile în care nu trebuie să facă altceva decât să fie împreună. Iar acest lucru este minunat!

 

Vă așteptăm cu drag la clasele de yoga pentru copii și familie din cadrul Bodhi Studio în cadrul cărora vă veți putea bucura de momente frumoase împreună cu copiii voștri, iar ei se pot dezvolta armonios, petrecând un timp calitativ de relaxare și bucurie.

 

Un articol scris de Mădălina Haiducu

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Despre yoga și viață cu Monica Filip

Despre yoga și viață cu Monica Filip

13 Feb, 18:36

Monica Filip a descoperit practica yoga în timpul maternității și asta i-a schimbat în bine viața

Citește tot articolul »
Ce sunt chakrele?

Ce sunt chakrele?

3 Apr, 15:16

Cuvântul chakra provine din limba sanskrită și se poate traduce drep roată sau disc. În yoga sau meditație, acest cuvânt face referirie la roțile energetice din întregul corp. Există șapte chakre principale care aliniază coloana vertebrală, pornind de la baza coloanei vertebrale până la coroana capului.

Citește tot articolul »
Mandalele – calea către armonia interioară

Mandalele – calea către armonia interioară

22 Oct, 15:49

Prima oară când am văzut o mandală a fost în biblioteca unei prietene. Mi s-a părut foarte frumoasă, făcută din pietre semiprețioase de cuarț roz, lapis lazuli și unakit. Respecta geometria specifică mandalelor, iar toate pietricelele fuseseră lipite manual pe o plachetă albă, cu multă străduință și răbdare. Dar nu prea am dat importanță obiectului respectiv. Mi se părea frumos și atât.

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru